Howard Gardner geeft opnieuw adviezen over leren

Howard Gardner (Scranton Pennsylvania, 1943) is een psycholoog van de Harvard-universiteit. Hij is bekend geworden door zijn theorie van de meervoudige intelligentie. Deze week destijds sterk af van de traditionele opvattingen over intelligentie en de daarop gebaseerde intelligentietesten. Zijn nieuwste boek The Synthesising Mind is in september uitgekomen en inspireerde mij opnieuw, net als eerder werk.

Gardner past in een steeds uitdijende stroming in o.a. de neuropsychologie* dat er meerdere soorten van intelligentie bestaan een onderdeel waar ons huidige onderwijssysteem nog sterk met worstelt. Gardner identificeerde verschillende intelligenties en hielp mensen om ze op een goede positieve manier te gebruiken. Zijn boek uit 1983, Frames of Mind” was voor mij destijds een openbaring en legde de eerste puzzelstukjes van wat later het MILS onderzoek is geworden (Meer Inzicht in LeerStrategieën).

Didactief interviewt Gardner naar aanleiding van dit nieuwe boek in hun oktober nummer. Voor het onderwijs heeft Gardner twee duidelijke adviezen uit zijn psychologische theorie gehaald: De eerste is pluralisatie. Biedt lesstof aan op meerdere manieren. “Als je slechts één manier aanbiedt, bereik je alleen de leerlingen die op die manier leren,” is zijn uitleg hierbij. Het tweede advies is individualisering. “Iedereen moet dezelfde stof leren maar ze hoeven dat niet allemaal op dezelfde manier te doen.”

In het Didactief artikel legt Howard Gardner uit waarom leerstijlen iets geheel anders zijn.
Hij antwoord op een vraag daarover duidelijk: “leerstijlen zijn inderdaad nonsens”.  Bestel hier het oktober nummer van Didactief.

Pluralisatie wordt in Nederland op de Pabo en op scholen vaak goed omarmt. Individualisering, met name gericht op je eigen leervoorkeur, is nog altijd een ondergeschoven kindje op de meeste scholen. Hoe kun je ontdekken wat die individuele leervoorkeuren zijn? Vraagt men zich af. Er zit ook een vraag achter: stel je voor dat we de leervoorkeuren kennen hoe passen we dan ons onderwijs aan? Gardner zegt zelf dat hij geen voorstander is van psychometrisch testen zoals bij een IQ test. Hij zegt: “Als je een persoon een paar weken gestructureerd observeert weet je wat zijn of haar leervoorkeuren zijn en kun je veel gerichter meten”. Psychometrie zijn de technieken van het meten van kennis, vaardigheden, attituden, eigenschappen en persoonskenmerken. 

Als wetenschapper en onderzoekend persoon herken ik wat hij zegt. Als ik zelf met een nieuw persoon ga samenwerken dan is na een week of 4 – 5 samenwerken de leervoorkeur van deze persoon totaal geen verrassing meer voor mij. Beroepsdeformatie wellicht, maar als ik dan een MILS onderzoek afneem kan ik veel van de uitkomsten vooraf al goed voorspellen. Sommige mensen verrassen me, als één van de dimensies binnen het onderzoek bijvoorbeeld zo extreem is dat ze de andere overvleugeld.

Voordeel van het gebruik van het MILS onderzoek is dat het maar 2 uur in beslag neemt, waardoor je geen weken nodig hebt.  Een ander voordeel is dat het niet alleen de MILS coach is die inzicht krijgt in hoe de leerling leert, maar dat de leerling ZELF inzicht krijgt in hoe haar/zijn brein werkt. Als de leerling weet dan wat zij/hij nodig heeft om te leren kun je die daar, in de meeste gevallen, zelf verantwoordelijk voor maken.

In de maandelijkse kennismakingsworkshop die ik geef kun je zelf informatie inwinnen over individualisatie op basis van leervoorkeuren. Dit doen we met zes dimensies waar je als professional, maar ook als ouder, na deze workshop oog voor hebt. Er zijn zoals Gardner ook vertelt nog veel meer dimensies, de zes primaire MILS dimensies zijn belangrijk in het onderwijs.

De eerstvolgende workshop ‘Kennis maken met zes leervoorkeuren’ is op 24 november van 19.30 – 21.00 uur
Aanmelden: Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.
Kosten: 27 euro of kosteloos als je daarna een MILS onderzoek uit laat voeren.


Een tekst uit het boek 'Frames of Mind' (1983)

* Grounded cognition krijgt weer meer aandacht van uit o.a. cognitive neuroscience, socialneuroscience, en ook developmental science and robotics


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.