Werken jouw eigen leerstrategieën ook voor jouw kind?

Leerlingen met een MILS profiel* als hierboven komen we niet vaak tegen als MILS coaches. We komen namelijk maar weinig leerlingen tegen met een echt hoge voorkeur voor geluid om lesmateriaal te leren. De meeste leerlingen die wij, als MILS coaches, tegen komen kunnen leren van tekst.

Bovenstaand profiel is eigenlijk een ‘piece of cake’ voor een MILS coach. Er is namelijk zeer eenvoudig een werkende leerstrategie aan te reiken: Zet alle tekst die geleerd moet worden om naar geluid. De leerling scoort immers veel hoger op geluid (28) dan op tekst(12). Zo kunnen we de tekst score compenseren met de sterke voorkeur voor geluid.

Tegenwoordig hebben we ook mooie door AI ondersteunde programma’s als Narakeet en Natural Reader die dat wonderwel kunnen. Natural Reader heeft ook nog wat extra faciliteiten om leerlingen met dyslexie te ondersteunen. Narakeet heeft de mooiste, meest natuurlijke stemmen. Tja ‘What’s in a name’;-).
Ook op de smartphone en gewoon binnen Microsoft office 365 zijn goede tools te vinden voor het omzetten van tekst naar geluid.

In bovenstaand profiel kun je ook zien dat deze leerling graag en veel leert door dingen samen te doen met anderen (32 op samen leren). Dus eerst luisteren naar de tekst en daarna wat je gehoord hebt doorspreken met iemand anders, dat is een zeer effectieve leerstrategie voor deze leerling.

Wat ging er mis? Het hebben van heel goed bedoelende ouders die zelf een hoge voorkeur voor tekst hadden en juist helemaal geen voorkeur voor leren door te luisteren. Vandaar dat ze hun kind de opdracht hadden gegeven: lees een tekst eerst 4 keer door, dan ken je hem was hun aanname. Als MILS coach kun je dan vermoeden dat de ouders zelf rond de 28 op tekst scoren. Dat werd idee werd bevestigd ze haalden zelf altijd hoge cijfers met deze leerstrategie van vier keer lezen, zo vertelden ze in volledige harmonie.

Als de leerling vier keer gelezen had, mocht hij nog één keer luisteren van zijn ouders(als hij dat zo graag wilde). Wel met een koptelefoon, want voor de ouders was dat geluid maar storend ontdekte de MILS coach. De leerling leert namelijk graag bij anderen in de buurt dus die zocht zijn ouders op als er geleerd moest worden. Hij zat liefst in de huiskaer of keuken te leren, daar waar anderen waren.

Dit klinkt misschien allemaal heel onaardig, maar was heel positief bedoeld van de ouders. Die waren ook zeker bereid om daarna met hun zoon in gesprek te gaan over de lesstof – waar deze jongen dus het meeste van leerde. De zoon vond het ook heel fijn dat zijn ouders tijd in hem staken.

Dat vier keer doormodderen van de tekst, was wat hij moest doen om de tijd van zijn ouders te krijgen waar het leren plaats kon vinden. In de beleving van de ouders had het geen zin om tijd in de jongen te steken tot hij al dat lezen gedaan had. Noch de ouders noch de leerling zelf hadden door wat het belang was van het 1x luisteren. De leerling deed dat omdat het zijn gestreste brein hielp ontspannen na al dat lezen. Voor de leerling was het luisteren de voorbereiding op het fijn in gesprek kunnen gaan met de ouders. Zonder tussendoor luisteren naar de lesstof, ging dat niet zo goed, dat hij dan wel zelf al opgemerkt.

Een schone taak voor de MILS coach om aan deze ouders het inzicht te bieden in de werkende leerstrategieën van hun zoon. De zoon was dolgelukkig dat hij vanaf nu toestemming had om gelijk bij de eerste keer lezen ook te luisteren, dus tijdens het lezen luisteren. ‘Wel met koptelefoon’, zei de vader nog bezorgd tegen zoon toen ze wegliepen.

*Het MILS onderzoek is een korte inventarisatie van leervoorkeuren. Deze leervoorkeuren worden door een gecertificeerde MILS coach in een nagesprek inzichtelijk gemaakt. Er kan gescoord worden tussen 0 – 36. Op de leervoorkeur ‘auditief’, zien we zeer weinig hoge scores. In de database met meer dan 15.000 MILS zien we ruim 70% van de auditieve scores bij de gemiddelde scores 12 en 16 vallen.

Categories: Leerstrategie


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.