Iedere leerling heeft een persoonlijke manier van leren en iedere docent heeft zijn eigen manier van lesgeven. Een goede verstandhouding en inzicht in elkaars manieren en behoeften leiden tot een prettige leeromgeving.
Voor scholen zijn veel toepassingen van de MILS mogelijk. Het wordt bijvoorbeeld ingezet bij leerlingen die niet het gewenste niveau halen en hierdoor achterstand op school krijgen. Bureau van Bodegom verzorgt bijscholing/workshops voor docenten, waarin ze kennismaken met hun eigen MILS-profiel. Dit blijkt een geweldige start te zijn voor het werken met MILS binnen een school.
De MILS wordt veel toegepast in de bovenbouw van de basisschool en in brugklassen. In deze fase staan de leerlingen helemaal open voor de informatie die ze uit de MILS kunnen oppikken. Naast hun eigen best werkende leerstrategieën krijgen ze ook inzicht in de grote diversiteit van leren die er in hun klas is.
Daarnaast wordt de MILS zeer succesvol ingezet in de hogere klassen van de middelbare scholen. Onderzoek heeft laten zien dat het inzetten van de MILS doubleren zeer sterk verminderd en uitval kan voorkomen. Ook het slagingspercentage voor het eindexamen ging omhoog.
Studenten die vastlopen in het HBO/WO onderwijs kunnen meestal weer met hernieuwde energie en enthousiame hun studies oppakken als ze hebben geleerd hoe ze het met een andere, beter werkende leerstrategie moeten aanpakken.
MILS draagt bij aan passend onderwijs
Voor de leerling:
Voor de docent/team:
Werkwijze
Voor scholen vindt het MILS onderzoek op de schoollocatie plaats. Docenten en leerlingen worden op school onderzocht door één of twee gecertificeerde MILS-coach(es).
Wat er nodig is om de MILS op een school uit te voeren:
Het afnemen en nabespreken kan ook Online gebeuren. Een groep van maximaal 10 - 12 leerlingen tegelijkertijd.
"Je maakt van puzzeltjes snel pareltjes door het afnemen van de MILS. Je merkt dat kindern zichzelf herkennen in de uitslag."
Janneke de Jong en Wies van Ekeren.
Groepsleerkrachten groep 4/5 OBS de Telescoop