Echt laag visueel (MILS scores 0 – 4): hoe ervaart iemand dat?

De laatste blog over Mindmappen in combinatie met een laag visuele MILS score deed nogal wat stof opwaaien. Voor mensen die zelf naar de wereld kijken met een gemiddelde of hoge visuele score is deze werkelijkheid bijna niet te bevatten.

Ook ik zelf met mijn 12 op visueel heb letterlijk met mijn ogen zitten knipperen, toen de eerste volwassenen en leerlingen met een echt laag visueel score hun ervaringen met mij deelden (Bij het MILS onderzoek kun je tussen 0 – 36 scoren op een leervoorkeur).

Vandaar dat we vandaag de breinen en belevenissen van deze (kleine) groep mensen induiken. Want tja, 2 – 3 leerlingen in een PO klas van 30 is niet veel, maar je wilt toch echt niet dat zij zich zo beroerd en onbegrepen voelen!

Ik wil jullie vandaag meenemen naar de allereerste persoon die mij ruim 25 jaar geleden uitlegde hoe haar 0 op visueel voor haar werkte, en naar de allerlaatste, iemand met 4 op visueel die momenteel de opleiding tot MILS coach volgt.

Ik hoop je zo mee te laten voelen hoe de wereld op deze ervaringsdeskundigen afkomt. Wellicht leer je hierdoor hoe jij ook met deze groep rekening kunt houden.

De 1e persoon die het mij klip en klaar uitlegde:
Een volwassen vrouw leerde ons hoe een 0 op visueel kan werken. We waren verbaasd over die 0 op visueel maar we hadden inmiddels al wel geleerd om geen enkel oordeel aan een bepaalde score of MILS profiel te koppelen en de leerling altijd per leervoorkeur uit te leggen wat de MILS met een score bedoelt.

Zo gezegd, zo gedaan. Deze persoon reageerde geheel instemmend. Ze herkende haar score 0 op visueel helemaal toen we uitlegden dat een score 0 als het ware aangeeft dat er een witte vlek is voor beelden, dat beeld dus letterlijk niet binnenkomt in haar hoofd. “Kun je mij daar wat meer over vertellen?” is dan de standaard respons van een MILS coach, zeker als je niet snapt wat gezegd wordt. Zij gaf een voorbeeld: “Als mijn man televisie zit te kijken roept hij mij soms, omdat er een item is dat voor mij interessant kan zijn. Dan ga ik met mijn rug naar de TV staan, want dan kan ik tenminste horen wat er gezegd wordt. Als ik naar het beeld kijk, terwijl ik luister, zie ik niets EN hoor ik niets. Het is dus zinloos voor mij om te kijken.”

De MILS coach in opleiding verwoordde het recentelijk ook weer eens heel duidelijk:

Tijdens de eerste opleidingsdag begon het al gelijk met grapjes van haarzelf dat ze (visueel 4) de rol gekleurde fineliners maar thuis gelaten had: wel aan gedacht maar ‘te vreselijk om te gebruiken’. Er werd het hardst gelachen door iemand met een 8 op visueel, die met een beetje vieze blik keek naar haar eigen glanzende nieuw rol gekleurde fineliners. Samen ontdekten zij dat het energievreters voor hen waren, die gekleurde dingen. Iets waar ze liever hun oog niet op wilden laten rusten. “Als ik thuiskom geef ik hem wel weg aan een kind”. Daarop legde ik uit dat dit nu net niet de bedoeling was. Als MILS coach zul je moeten leren om over je eigen leerbeperkingen heen te stappen en juist een hoog visuele leerling vol enthousiasme die rol fineliners aan kunnen raden. Dan is het handig als je de rol ook kunt laten zien. De reactie van de MILS coach in spé: een afwijzend wat weifelend gezicht…… het was nog maar dag 1 van de opleiding!

Na nog wat mooie zelfobservaties van beide laag visueel scorende coaches lag de persoon met score 4 in de middag slap van de lach over de tafel. Wat was het geval: ik had net 3 PPT’s achter elkaar laten zien met uitsluitend beelden en plaatjes erop, maar geen één enkel woord. In deze PPT’s wilde ik met drie beelden één concept proberen helder te maken. Ze vertelde ons, bijna snikkend van de lach, dat ze niet alleen geen idee had wat er op die drie PPT’s gestaan had, maar dat ze door de stress die begon bij plaatje twee ook geen woord gehoord had van wat ik zei.

Vandaag heb ik er dus maar een paar woorden bij gezet, zodat in de toekomst ook laag visuelen aangehaakt kunnen blijven bij mijn verhaal. Iedereen die de opleiding komt doen is immers post HBO niveau dus….. hebben ze een hoge score op woordslim. Maar daarover gaat een andere blog. Wacht daarop, of kom zelf de opleiding tot MILS coach volgen om deze verrijking aan je leven te geven.


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.