In 2014 leidde ik Werner van den Broeck op tot MILS-coach. Hij is coach op basisschool De Zevensprong in Borgerhout, bij Antwerpen. Deze school is gebaseerd op meervoudige intelligentie en leidt kinderen met een heel diverse achtergrond op. Na Werners certificering is hij begonnen met het afnemen van de MILS bij de leerlingen in de klassen 5 en 6 (in Nederland is dat groep 7 en 8). Daarmee konden de individuele kinderen hun eigen beste leerstrategie gaan gebruiken.
In 2015 heb ik bij De Zevensprong ook een workshop mogen geven voor ouders en leerkrachten, om de grote voordelen van de MILS voor leerlingen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Vooral mijn advies voor kinderen met een hoge beweegscore was die avond een eyeopener. In het Belgisch onderwijs is meer bewegen tijdens de les ook nog niet zo gebruikelijk, maar vooral de ouders vonden dat huiswerk zittend achter een tafel, en dan wel een uur lang, moest gebeuren.
Vandaag werd ik gebeld door Hilde Hendrickx, directeur van De Zevensprong en drijvende kracht achter de MILS op haar school. Zij vertelde mij hoe extra waardevol dit schooljaar de MILS voor leerkrachten en leerlingen van klas 6 is gebleken. Voor het einde van vorig schooljaar heeft Werner bij alle kinderen van klas 5 de MILS afgenomen. Het bleek een lastig jaar. Er zitten veel kinderen met bijzondere noden en zorgen in de twee klassen met gemiddeld 20 leerlingen. Het bijzonderste daarbij is toch wel dat in één van de klassen de helft van alle kinderen laag scoren op ‘Luisterslim’! Als leerkracht ‘gewoon’ voor een klas gaan staan en praten werkt dan niet. De kinderen in de klassen hebben heel verschillende niveaus van leren, maar met een lage luisterscore is de aandacht bij de les houden voor vele leerlingen een uitdaging. Dankzij de MILS-profielen konden de leerkrachten zich samen met Hilde en Werner goed voorbereiden op een andere manier van lesgeven, bijvoorbeeld door meer in te zetten op ‘Beeldslim’ (plaatjes, films) en ‘Woordslim’ (tekst).
Hilde zei: ”Wat bijzonder dat we zulke duidelijke en krachtige handvatten mee konden geven aan deze leerkrachten vóór ze aan het nieuwe schooljaar begonnen.” En hoe mooi voor mij, Marjolein, om te zien dat na drie implementatiejaren (hard werken voor Werner!) deze school vólop gebruik kan maken van de vele voordelen van de MILS. De Zevensprong is de eerste basisschool die zo breed met de MILS is gaan werken. In Nederland wordt het op scholen tot nu toe alleen voor de zorgleerlingen ingezet. Ik denk dat ik in de komende jaren nog veel meer kan leren van de ervaringen van deze vooruitstrevende school.
Categories: Leerstrategie