Ik hoop dat jij me kunt vertellen wat ik moet doen?

“Ja, ik hoop dat jij mij kan vertellen wat ik moet doen. Dat gaan we doen toch? Kijken hoe ik het beste kan leren?” Daar zat ze dan: 14 jaar, VWO3. Leuke spontane meid, die heel goed kon vertellen waar het mis gaat. Super gemotiveerd en op zoek naar een manier om makkelijker te kunnen leren

Op school zijn het ingewikkelde tijden. Geheel of gedeeltelijk les via Zoom of Google Class is niet altijd even enthousiasmerend voor de gemiddelde leerling. Leraren doen geweldig hun best, maar wat zouden ze graag weer gewoon voor de klas staan! Alleen, er bestaat geen gemiddelde leerling. Of je nu op kader of VWO zit, iedereen heeft zijn eigen voorkeur en handicaps. Zo ook deze meid, die op één van de leervoorkeuren sterk afwijkt van het gemiddelde.

Elk MILS (Meer Inzicht in LeerStrategieën) onderzoek is qua uitslag weer een soort van geschenkje, je voelt de schok van herkenning bij de onderzochte persoon en daarna die blik van erkenning, blijdschap en “aha erlebnis” als je de resultaten bespreekt. Zo ook bij deze leerling. Want wat naar voren kwam in haar scores was dat ze bovengemiddeld goed scoorde op woordslim (hoe graag leer je van letters van papier?), stappen denken (hoe belangrijk is structuur in lesmateriaal voor jou?) en beeldslim (hoe leer je van beelden, plaatjes, films, etc.), maar minder op luisterslim (hoe graag leer je via je oren?).

Leren door te luisteren is voor haar echt heel moeilijk. Nu is het zo dat bijna alle docenten sprekend uitleggen, veelal zonder ondersteunend materiaal. Online les maakt dat vaak nog ingewikkelder, zeker bij een af en toe slechte verbinding zoals ondanks alle goede zorgen toch vaak voorkomt. Opvallend is verder bij deze leerling de score van 24 op stappen denken. Materiaal komt fijn bij haar binnen als er een duidelijke structuur is of als er een procedure te doorlopen is. Details helpen haar enorm. Met deze inzichten in haar leervoorkeuren heeft ze samen met de MILS coach een stappenplan gemaakt. Dus ook al wordt er voornamelijk mondeling lesgegeven op haar school, ze weet nu hoe ze daarmee om kan gaan.

Deze leerling heeft namelijk het geluk hoog te scoren op andere vlakken, zoals woord- en beeldslim, waardoor ze door hard te werken en altijd aantekeningen maken, werken met plaatjes, filmpjes, mindmaps, toch echt een heel eind kan komen. De MILS coach heeft een verslag geschreven, dat ook gedeeld gaat worden met de mentor. Haar ouders ondersteunen haar ook sterk, met onder andere de keuze voor een MILS onderzoek. Hun reactie staat hieronder:
Dit verklaart voor ons al zoveel van alles waar onze dochter tegenaan gelopen is!

We zijn zo blij dat we voor het MILS onderzoek gekozen hebben.  Hoe fijn is het voor haar dat we dit weten, zodat ze dit ook kan delen met docenten waarbij het erg moeizaam gaat. Zodat deze docenten het lesmateriaal schriftelijk kunnen delen, zodat ze zich alleen hoeft te richten op de uitleg en niet ook nog het materiaal overschrijven. 

Ze was zelf al goed bezig met het ordenen van de informatie! De aanvullende tips van de MILS coach daar had ze enorm veel baat bij. De handigste tip was om gebruik te maken van de ‘Cornell methode’ om haar aantekeningen te maken (zie plaatje bovenaan deze blog).

Doordat onze dochter nu weet hoe ze om moet gaan met haar sterke en zwakke punten wordt leren weer een stuk leuker. Op naar 4 VWO!


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.