LeerStrategieën op basisschool De Springplank?

Naast MILS coach ben ik ook leerkracht op een basisschool. En wat zou ik graag elk jaar de MILS afnemen bij de leerlingen van groep 7 of 8 en hun groepsleerkracht het inzicht in deze leerlingen geven. Hun basisschooltijd zou ik graag af willen sluiten met tips, gebaseerd op hun persoonlijke MILS profiel, voor hun grote stap naar de middelbare school. Eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Elke basisschool krijgt grote hoeveelheden informatie binnen over handige werkwijzen voor de leerlingen en zie daar maar eens tussen te komen. Dan blijkt het handig te zijn als je zelf op zo’n school werkt. Ik ben klein begonnen zo’n 4 jaar geleden door één of twee leerlingen per jaar de MILS af te nemen. Het was fijn dat mijn collega’s er open voor stonden, al was het maar door het directe inzicht en resultaat dat deze afnames opleverden. Ook hielp het dat een onderzoeksbureau, waar de school vaak mee samen werkt, ook de MILS afneemt. Ik kon die gegevens nog beter gebruiken door mijn eigen achtergrond als MILS coach. Maar van structureel invoeren op school, daarvan was nog geen sprake.

De volgende stap bestond uit het geven van een korte presentatie over de MILS voor mijn collega’s van de bovenbouw. Iedereen was meteen enthousiast: dit zien wij elke dag voor onze neus gebeuren als die verschillende manieren waarop de lesstof wel of niet wordt opgenomen. Maar handvatten om daar echt iets mee te doen, hebben we nog niet. Weer een stap in de goede richting gezet.

Toen volgde er een “geschenk uit de hemel” door de vraag van Marjolein van Bodegom of mijn school kon dienen als testlocatie voor de nieuwe versie van de MILS, van mijn directie te mogen beantwoorden met een “ja”! Een informatief gesprek met de directie over de MILS en inzicht in hun eigen leervoorkeuren, zorgden voor meer enthousiasme bij de directie. De afnames bij groep 7 en 8 gaven inzicht in alle leerlingen, maar vooral viel één leerling op waar men op school al een tijd aan het zoeken was hoe ze deze leerling nu beter konden helpen. Niks werkte bij hem. Tien minuten MILS vragen beantwoorden gaf het inzicht dat deze leerling heel erg laag scoorde op structuurbehoefte. De uitleg die daarbij hoorde, zorgde ervoor dat zowel bij de leerkracht als bij hem nogal wat kwartjes vielen. Leerlingen die een grote behoefte hadden aan bewegen volgens hun MILS score, mochten meteen tijdens de eindtoets in groep acht tijdens de toets opstaan en even een rondje lopen. MILS op school leek weer een stapje dichterbij te komen.

Aan het einde van hun basisschooltijd kregen deze leerlingen hun persoonlijke tips voor de middelbare school mee. Weer een jaar later zouden we de nieuwe groep 7 nog een keer inzetten voor een test voor Marjolein. Corona gooide roet in het eten. Dit schooljaar heb ik inmiddels met succes voorgesteld om deze leerlingen – nu groep 8 – toch de MILS af te nemen, zodat we deze inzichten kunnen gebruiken om hun door twee periodes thuisonderwijs opgelopen hiaten zo goed mogelijk op te vangen. Dit gebeurt inmiddels deels op kosten van school, deels in mijn eigen tijd. De kost gaat echt voor de baat uit!

Als corona niet weer roet in het eten gooit, helpt de huidige groep 7 mee met het onderzoek van Marjolein. En wie weet, ben ik dan na al die jaren zover dat ik met trots kan zeggen dat we de eerste basisschool in Nederland zijn die met de MILS werkt, maar nog vele malen trotser dat ik op een school werk die zijn leerlingen het grote cadeau van dit zelfinzicht meegeeft naar de middelbare school!

Eerder schreef MILS coach Jacqueline Wansink ook deze interessante blog over de MILS ervaringen op De Springplank.


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.