Onverklaarbaar gedrag, toch verklaard!

Dit is het MILS profiel* van een leerling die, sinds die kon lopen, al bijzonder/afwijkend gedrag heeft laten zien (woorden van een ouder). Veel voorbeelden zijn er zoals bij gezinsuitjes: dan liep iedereen 1 kant op en deze leerling liep dan een andere kant op. Een familiefeest? Deze leerling was vaak aan het begin enthousiast en vervolgens volgde er vaak een scene.

Op school zaten ze met de handen in het haar, wat is hier aan de hand?
Vele onderzoeken later is er maar weinig duidelijkheid.

Er is besloten dat deze leerling naar het speciaal onderwijs zal gaan volgend schooljaar, de resultaten zijn het afgelopen jaar ondanks alle inspanningen eerder gedaald dan verbeterd. In het kader van het speciaal onderwijs kwam er een MILS coach in beeld.

Ach, wat ging mijn hart bloeden toen ik hoorde wat de leerling zelf vertelt:” Ik vind het heel fijn om met andere mensen te praten áls ik energie heb, maar dat heb ik vaak niet.” Met een 0 op samen leren kost het in de buurt zijn van anderen zoveel energie! Maar omdat de leerling het wel fijn vindt om verbinding te hebben met anderen krijgt de omgeving zulke verschillende signalen dat er geen touw meer aan vast te knopen was….. tot deze ‘0’ uit de bus kwam rollen. Een zeer bijzondere score, passend bij deze zeer bijzondere leerling.


Het afgelopen schooljaar heeft school op alle manieren geprobeerd deze leerling te ondersteunen. Wat leek te werken was het materiaal auditief aan te bieden. De leerling zat dan een eind van de rest van de leerlingen af, rustig te luisteren. De docenten kregen het beeld dat de leerling aan het leren was. Maar… wat leert de MILS uitslag: geluid komt niet binnen. Dat bevestigt de leerling ook: het geluid is een soort ‘brei’ die niet binnenkomt. “Daar leer ik niets van”, wist de leerling te vertellen. Maar met de rustige setting van het luisteren was de leerling heel blij, vandaar dat die het zo gelaten heeft.

De docenten begrepen het helemaal toen de MILS coach dit alles uitlegde. De nieuwe school gaat goed gebriefd worden en de handvatten voor deze leerling zijn qua leren eigenlijk zonneklaar als je ze ziet (in ieder geval voor een MILS coach).

Bij het vooruitzicht om het komende jaar zelfstandig (0) met gestructureerde (28) tekst (32) aan de slag te mogen, bloeide de leerling op. De docenten gaan proberen om een sta-tafel te organiseren zodat ook de beweegbehoefte ondersteund wordt (24). Als de leerling er zelf behoefte aan heeft, kan die aansluiting vinden bij peers en contact met de docenten zoeken.

Door al deze inspanningen kan de context kan aangepast gaan worden aan dit 'ander bedrade brein'.

De ouders?
Na hard slikken waren ook zij heel blij om hun ‘puzzeltje’ wat verder toegelicht gekregen te hebben.


* Het MILS onderzoek (Meer Inzicht in LeerStrategieën) is een korte inventarisatie van leervoorkeuren. Deze leervoorkeuren worden door een gecertificeerde MILS coach in een nagesprek inzichtelijk gemaakt. Er kan gescoord worden tussen 0 – 36. De uitersten: een 0 of 36 score zien we weinig terug in onze database van ruim 15.000 profielen maar als we ze zien zijn ze zeer informatief en kunnen ze vaak een zeer extreem beeld in leren en/of gedrag verklaren. Een score 0 betekent dat informatie op deze wijze niet binnen komt en als dat wel geprobeerd wordt, zeer veel energie kost. Een score 36 is precies het tegenovergestelde, informatie vliegt het brein in.

Categories: Leerstrategie


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.