Aan de intelligentie ligt het niet


Aan het woord MILS coach Susanne Grooteman:

Als Remedial Teacher kreeg ik twee jaar geleden een leerling uit de brugklas bij mij met zijn ouders. Hij had de basisschool fluitend doorlopen, maar stond nu zes onvoldoendes. Aan zijn intelligentie lag het niet maar hij kreeg het leren niet onder de knie. Zijn zelfvertrouwen had een duidelijke knauw gekregen, waardoor het plezier in school was gezakt.

Ik heb met hem het MILS leerstrategie onderzoek gedaan, een onderzoek dat ik vaker inzet bij leerlingen waar leren niet meteen lukt. De uitkomst was zoals vaak met het onderzoek verrassend, het bleek dat hij het beste kon leren door middel van het bekijken van filmpjes en door samen te werken. We zijn aan de slag gegaan met praktische tips voor deze manier van leren, waardoor hij meer voldoendes ging halen. Het inslijten van een nieuwe leermethodiek heeft altijd wat tijd nodig, resultaten verbeteren langzaam maar zeker en tegelijk zorgt juist die verbetering voor meer zelfvertrouwen.

“Door (kleine) succeservaringen raakte hij zodanig gemotiveerd dat hij goede resultaten ging halen”

Je zag hem op school opbloeien en steeds iets betere resultaten behalen waardoor hij aan het eind van het schooljaar met maar één vijf en verder allemaal voldoendes is overgegaan naar de tweede. Hij zit nu alweer in de derde en ik ben supertrots op hem.

Bij dezelfde leerling kwam uit onze gesprekken ook naar voren dat hij moeite had met de toetsen van aardrijkskunde. Het werd al snel duidelijk dat hij vooral specifieke instructies nodig had om de toetsvragen te beantwoorden op een manier die bevredigend was voor zijn docent. Als Remedial Teacher heb ik hem kunnen helpen door hem goed feedback te (laten) geven op de gemaakte toetsen en hem te laten oefenen om meer passende antwoorden te geven.  

Wat is er zo mooi aan het vak remedial teaching?

Mijn vak draait om kinderen weer meer zelfvertrouwen geven. Het is mooi om te zien dat leerlingen die op school moeite hebben gekregen met leren en daardoor onzeker of faalangstig zijn geworden, weer opbloeien omdat ze de juiste manier van leren hebben gevonden. Of dat ze beter in het vak Engels worden omdat we zijn gaan werken aan hun leesvaardigheid. Dat is waarom ik destijds voor RT heb gekozen, je ziet kinderen opbloeien.

Zowel leerlingen als ouders zijn blij met mijn aanpak, het geduld en vertrouwen dat ik uitspreek naar een leerling. Ik zeg altijd: “Iedereen kan leren leren, ook als je niet weet waar je moet beginnen.” Het is zo belangrijk om positieve verwachtingen uit te spreken. Ik word er dan ook blij van als ik aan het eind van een schooljaar een bloemetje of doos bonbons krijg van een leerling die over is of geslaagd. Dan weet ik dat ik een positieve bijdrage in de schoolcarrière van een leerling heb mogen maken.

Categories: Leerstrategie


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.