De beste manier van aantekeningen maken voor iedereen?

Als wetenschapper en promovendus volg ik het nieuws in mijn vakgebied met grote interesse. Sinds enkele jaren lijkt er een kleine aardverschuiving op gang te komen die mij persoonlijk extra bezighoudt: wetenschappers beginnen leervoorkeur te signaleren. Zo was er deze interessante blog van Dick van der Wateren op onderzoeksonderwijs.net waarbij hij oud en nieuw onderzoek over aantekeningen maken op papier of digitaal met elkaar vergelijkt.

Enkele jaren geleden, in 2014 nog, werd door wetenschappers onderzocht dat met papier aantekeningen maken veruit de beste manier was om te onthouden. Recent onderzoek gaf echter een tegensprekend resultaat, zonder dat hier een goede verklaring voor kan worden gegeven. Het blog is dan ook een must-read voor elke docent of vakgenoot. De conclusie van het artikel is namelijk opvallend: op basis van de elkaar tegensprekende resultaten kunnen we geen uitspraken doen over wat de beste manier van aantekeningen maken voor iedereen is.

Wat mij persoonlijk opvalt is dat de blog eindigt met: “Leerlingen ontwikkelen bovendien hun eigen voorkeuren”. Zou dit de eerste stap kunnen zijn in de richting van het wetenschappelijk omarmen van de unieke voorkeuren die mensen hebben op het gebied van informatie opname?

In de praktijk helpen wij, MILS coaches, leerlingen en volwassenen om te ontdekken wat voor hun de beste manier is om informatie op te nemen. Bijvoorbeeld de best passende manier van aantekeningen maken. Dat verschilt namelijk per persoon: juist wel schrijven of liever typen; mindmappen of juist een woordspin; wel/niet markeren in kleur; wel/niet gebruik maken van de Cornell methode; punten inspreken en terugluisteren. De lijst is schier eindeloos, het gaat om de eigen voorkeuren!

Wil je zelf ontdekken wat jouw voorkeur is, vraag om een MILS onderzoek.
Of zoek een MILS coach bij jou in de buurt (online of Corona proof, take care!)

Ben je net als ik gek op research?
Lees dan deze blog:

https://onderzoekonderwijs.net/2021/01/06/aantekeningen-met-de-hand-maken-is-misschien-niet-beter-dan-typen/


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.