Verbetert droedelen je concentratie?

 


MILS coach Tanja Leguijt vertelt:

Hoe was jij vroeger in de klas? Luisterde je aandachtig naar de juf of meester of verslapte de aandacht wanneer de mondelinge uitleg net iets te lang duurde? Kon je stilzitten of wilde je juist bewegen? Leerde je sneller door teksten te arceren of beter wanneer je filmpjes zag met tekst en uitleg?

Zelf was ik een fantasievolle dromer. Hele uitleggen gingen aan mij voorbij, omdat ik snel afdwaalde en ineens weer in mijn eigen fantasierijke wereld zat. En dan stond de juf of meester ineens naast me, werd ik abrupt ‘wakker’ en schrok ik me helemaal te pletter. Die fantasie heeft ook voordelen, want daarmee heb ik mijn eerste kinderboek geschreven.

Tegenwoordig grap ik gewoon dat ik een slecht geweten heb. Want ook nu, in mijn huidige – volwassen - leven, ben ik nog steeds die fantasievolle dromer, die makkelijk af kan dwalen. Wanneer ik een telefoongesprek voer, zakelijk of privé, dan heb ik na afloop een heel kunstwerk gecreëerd van hartjes, sterretjes, bloemetjes, vlinders en allerlei andere verbindingen en figuren. Droedelen noemen ze dat, of Doodling in het Engels.

En niet alleen tijdens telefoongesprekken. Ik herinner me een gesprek met een sollicitant. Ineens realiseerde ik me dat ik, in mijn concentratie en focus op het gesprek, zijn cv had opgevrolijkt met allemaal bloemetjes. Nu ben ik niet echt gezegend met tekentalent, dus hilariteit rondom.

Tijdens vergaderingen en trainingen kijk ik onopvallend om me heen, om te constateren dat ik niet de enige ben die droedelen nodig heeft of inzet om de concentratie te verhogen. Prachtig en ook nog eens heel simpel toch hoe dit werkt?

Droedelen betekent niets meer dan gewoon maar wat tekenen. Het voorkomt dat mensen met hun gedachten afdwalen, gaan dagdromen en dat hiermee een groot deel van wat er om hen heen gezegd en gedaan wordt aan hen voorbijgaat. Simpele tekeningetjes maken die niet veel van het brein vergen, ergens mee bezig zijn en daardoor minder snel in gedachten afdwalen en hierdoor meer opnemen van wat er gezegd wordt. Het voorkomt dagdromen.

Bij dagdromen vergeet je wat er om je heen gezegd wordt, terwijl droedelen een minder intensieve hersenactiviteit is en je je kunt herinneren wat er om je heen gebeurde. Droedelen is daarmee dus juist goed voor de concentratie. Eigenlijk zou je jezelf of je kind eens van een bloknoot en pen moeten voorzien tijdens een vergadering, les op school of tijdens een telefoongesprek…

Droedelen is nog niet overal geaccepteerd, met name in de klas. Wanneer een kind aan het tekenen of krabbelen is, ongeïnteresseerd overkomt (half slapend) of juist extra beweegt, wordt dit helaas opgemerkt als desinteresse en wordt de leerling hierop aangesproken. Ik pleit ervoor dat leerkrachten droedelen accepteren, omdat het in veel gevallen juist een vorm van concentratie is, waarbij de leerling de stof beter tot zich neemt.

Het MILS (Meer Inzicht in LeerStrategieën) onderzoek laat zien hoe een kind het beste en makkelijkste kan leren. Door het onderzoek krijgen kind, ouders en leerkracht inzicht in wat voor het kind de best werkende leerstrategie is. Ieder mens leert op een eigen manier. De een leert het beste door iets te lezen, de ander door actief iets te doen, weer een ander verwerkt nieuwe informatie het beste door het in beeld te zien. Sommige mensen willen informatie eerst voor zichzelf ordenen om het te kunnen begrijpen.

Dit inzicht zorgt voor begrip en minder frustratie, vooral ook bij de leerkracht. Want wie weet is droedelen nou juist onderdeel van de beste leerstrategie van die ene leerling die zo vaak ongeïnteresseerd lijkt?


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.