Een bijzondere leerling

Leerproblemen ontstaan vaak doordat kinderen onontdekte talenten hebben waar ze nog niet mee om hebben leren gaan. Talenten die afwijken van het gemiddelde leerprofiel, waardoor het op school niet altijd even makkelijk gaat. Dat is waar MILS coaches worden ingeroepen, zij zien heel wat verschillende leerlingen voorbijkomen met bijzondere verhalen. Dit is het verhaal van MILS coach Marian over haar leerling met een nogal bizarre score.

Een leerling komt gelijk bij mij naar boven als ik nadenk over een bijzondere MILS score. Het gaat om een meisje van 9 jaar, eind groep 6 basisschool. Ze kwam bij mij omdat ze moeite had met spelling. Ze kon wel een steuntje in de rug gebruiken zei ze. Tijdens de intake gaf ze aan dat ze lezen lastig vond en dat hulp bij begrijpend lezen ook wel erg fijn zou zijn. Andere problemen op school waren er gelukkig niet.

Als gecertificeerd MILS coach onderzocht ik eerst de leervoorkeuren met het MILS onderzoek, zodat we een mooie ingang zouden hebben voor de begeleiding. Ze vulde de MILS in en binnen een half uur lagen de resultaten voor me. Haar score was echt heel bijzonder, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik dacht eerst: “klopt dit wel?” Want uit de test kwamen extreme resultaten. Ze had (onder andere) een score van 0 op Woordslim en een bijna maximale score van 32 op Luisterslim. Dit houdt in dat deze jongedame niet tot amper informatie binnenkrijgt via tekst maar auditief juist zeer enorm getalenteerd is.

Uit de andere resultaten kwam ook naar voren dat ze graag samen met anderen leert. Dit was voor haar zó herkenbaar. Als ze zelf namelijk aan de slag moest voor aardrijkskunde met een lap tekst en opdrachten, lukte dat gewoonweg niet. Als het voorgelezen werd, daarentegen, ging het veel beter.

Het thuisfront herkende haar score ook gelijk. Mijn tips over mogelijkheden voor luisterend leren waren niet aan dovemans oren gericht, enthousiast gingen ze op zoek naar hulpmiddelen zoals de Daisy speler die boeken kan voorlezen. Ook begrijpen ouders nu dat het voorlezen van de lesstof een hele fijne manier is om haar op weg te helpen met haar huiswerk.

Haar spelling is door de begeleiding zeker vooruitgegaan, de beloning voor ouders en kind is nog veel groter geweest. Ze is nu een goede leerling, geen problemen met de stof want alles wat ze hoort onthoudt ze heel goed. Ze leert dus via samen leren én luisteren.  Zo is ze soepel de basisschool doorgekomen en is de brugklas nu haar volgende uitdaging. Omdat ouders maar vooral ook het kind zo vroeg waren met onderzoeken van haar bijzondere talent konden eventuele toekomstige leerproblemen voorkomen worden. Daar doe ik het voor als MILS coach.

Heb je vragen over leervoorkeuren voor mij of mijn collega MILS coaches? Klik hier

Categories: Leerstrategie


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.