Thuisonderwijs is niet voor alle ouders fijn

Ook als ouders zijn we afgelopen tijd opgeschrikt door alle maatregelen rondom het corona virus. Wat als volstrekt normaal werd gezien, het naar school brengen van je kinderen en daarna werken, kon opeens niet meer. Elke ouder was van de een op de andere dag leraar of lerares van zijn eigen kinderen. Diep respect hebben we nu voor iedereen in het onderwijs, want je werd tegen wil en dank thuisonderwijzer.

Is het een voordeel of een nadeel, dat thuisonderwijs? De meningen zijn nogal verdeeld, er zijn voor- en tegens over het functioneren van Meester Papa en Juffrouw Mama. Hoe kan het dat in hetzelfde gezin de jongste opeens thuis accelereert terwijl de middelste stagneert? Mogelijk is er strijd ontstaan, hoe kan dat en hebben ze daar op school ook last van?

Ja, in het onderwijs zijn ze bekend met hoe je strijd kunt voorkomen. Elke persoon heeft zijn eigen leervoorkeur, zoals bijvoorbeeld lezen of liever luisteren. Er zijn er veel meer. Ervaren docenten hebben door de jaren heen geleerd met al die verschillende leerlingen om te gaan en ze zo effectief mogelijk te begeleiden. Niet voor niets krijgen jonge docenten ook nog interne coaching om zichzelf nieuwe technieken aan te leren. Die ervaring en coaching missen we als thuisonderwijzers. Zelfs al bestaat onze klas slechts uit één of meer van onze eigen getalenteerde nakomelingen die we zo goed kennen, dan nog is lesgeven een vak. Is er zoiets als een spoedcursus?

Spoedcursus thuisonderwijs

Helaas, een spoedcursus onderwijs geven bestaat niet. Wel kun je door begrip voor en inzicht in de leervoorkeur van je kind heel veel strijd voorkomen, zoals door het doen van een MILS leerstrategie onderzoek. Nu de scholen langzaam weer open beginnen te gaan is dat misschien nog wel belangrijker dan ooit. Veel scholen werken namelijk met een opdeling van klassen, waardoor we nog maanden thuisonderwijs gaan geven als ouder. Daarnaast kan morgen alles worden teruggedraaid bij een tweede golf. Dus tijd voor actie, durf jezelf open te stellen voor een langere aanstelling als thuislerares of thuismeester. 

Ouders verschillen van hun kinderen

“Waarom wiebelt mijn dochter zo en luistert ze niet gewoon?” Je kind lijkt op je, zonder meer. Tegelijk is het een eigen individu met eigen leervoorkeuren, misschien werkt wat voor jou logisch is als leermethode averechts op je kind? Ben jij een lettervreter, boekenfanaat en leer je alles door het op te schrijven, dan betekent dat niet dat je kind dat ook zo kan. Als je thuis veel strijd hebt over leren  in deze periode dan hebben jullie gegarandeerd andere leervoorkeuren. Strijd en snel verlies van aandacht zijn voorbeelden van symptomen hiervan. Stilzitten en leren is niet voor iedereen fijn. Door te snappen hoe je zelf leert en hoe je kind verschilt van jou geef je zelf beter les, met minder strijd.

Vijf vragen test

Heb je jezelf herkend ergens in dit verhaal? Ga dan met ons de uitdaging aan en vul de 5 vragen test in. Want de komende maanden duren lang als je elkaar niet goed begrijpt op leergebied, de oplossing zou wel eens heel dichtbij kunnen zijn.

Doe de test

 

Categories: Leerstrategie


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.