Als MILS Coach werd ik onlangs ingeschakeld door ouders die meer duidelijkheid wilden over de leermogelijkheden van hun zoon die in de brugklas zat. Ze vertelde mij dat hij veel uren studerend op zijn eigen kamer doorbracht maar dat de talen en geschiedenis achter bleven.
Ik ken de lesboeken voor taal waaruit hij leert, ze spelen goed in op leerlingen met een visuele voorkeur. Niet heel verrassend bleek uit het MILS onderzoek een auditieve voorkeur. Opvallender nog was zijn voorkeur om samen te leren en veel te bewegen. Om die drie voorkeuren tot talent te combineren heb ik met ouders overlegd en tips gegeven.
Samen leren
Nu maakt deze slimme leerling zijn huiswerk samen met zijn vrienden uit zijn klas in het vmbo. Elke drie kwartier gaat dan de wekker en strekt hij even lekker de benen. Groot voordeel is dat op het vmbo de lesuren ook kort zijn, waardoor zijn brein regelmatig rust krijgt en de mogelijkheid om daarna weer geconcentreerd aan de slag te gaan. Huiswerk alleen maken? Dat is zeker niet voor iedereen een goed idee.
De MILS uitkomsten zorgden voor veel herkenning, niet alleen bij de leerling maar binnen het hele gezin. Mijn tip om het werk na drie kwartier te onderbreken is dankbaar overgenomen door de vader, later heeft hij zelf ook zijn MILS profiel laten maken. Hij vertelde me dat hij als zelfstandig ondernemer op deze manier veel meer voor elkaar kreeg dan tijdens een werkdag van acht uur achter elkaar.
Dit zijn de leuke ontwikkelingen die je als MILS Coach van dichtbij meemaakt. De dochter is pas ook nog langs geweest voor een MILS onderzoek samen met haar moeder. Het bedankbericht dat ik later kreeg spreekt boekdelen, als MILS Coach kun je echt het verschil maken.
MILS Coach Sabine Verhaar-Smook
Categories: Leerstrategie