Hij was 14 en zijn middelbare schoolresultaten zijn eigenlijk prima. Behalve Engels. Om precies te zijn, de zinsbouw in het Engels kreeg hij maar niet onder de knie. Zijn docent bood hulp en gaf aan dat je dat op je gevoel moet doen. En dat gevoel mist hij nou net. Dan doet zijn grote broer de MILS en hij merkte tijdens de gesprekken aan tafel dat dat zijn broer erg geholpen heeft om achter een oplossing voor zijn schoolproblemen te komen. Dat brengt hem op het idee om zijn ouders te vragen of hij dat ook mag doen. En zo kwam N bij mij terecht.
We deden de MILS en er kwamen geen echt extreme scores uit, maar wel dat N behoorlijk grote behoefte heeft aan stapsgewijs onderwijs. Hij houdt van logische stappen, een duidelijke structuur in de lesstof. Precies datgeen dat miste in zijn Engelse lessen. Als MILS coach en leerkracht basisonderwijs kon ik hem een eindje op weg helpen door hem materialen aan te bieden waarin de structuur van het Engels duidelijk werd gemaakt, maar echt veel was dat nog niet.
Daar kwam het steeds verder groeiende netwerk van MILS coaches mooi van pas! Ik wist dat één van mijn collega MILS coaches RT-er en voormalig docent Engels was en dat ze zelf een hoge score had op structuur. Eén telefoontje was genoeg om de juiste hulpmiddelen in de vorm van kaarten met grammatica en de juiste oefenwebsites te achterhalen. Want natuurlijk was er ook een andere, gestructureerde manier om de zinsbouw aan te leren dan alleen op je gevoel.
N ging hiermee aan de slag en binnen 2 maanden had hij zijn gemiddelde opgekrikt van een 4 naar een 6. Inmiddels is dit een jaar geleden en, ondanks de schoolsluiting, is het cijfer van N voor Engels inmiddels een dikke 7 geworden. Hij past de gestructureerde manier van leren en denken over de Engelse grammatica ook op andere delen van het vak toe en geniet van het resultaat dat hij nu met veel minder inspanning bereikt: hij werkt immers op een manier die bij hem past.
Als MILS coach leer je tijdens je opleiding niet alleen onderzoeken afnemen, je wordt onderdeel van een groep gepassioneerde vakgenoten. Want net als elke leerling uniek is, ben je dat zelf ook. Dus als je dan een tegenpool van je eigen leerstrategie helpt, doe je dat door je netwerk in te zetten.
Ook onderdeel worden van dit team?
Schrijf je in voor de online workshop op 19 januari “Kennismaken met MILS leerstrategie onderzoek” en laat weten dat je interesse hebt in de opleiding tot MILS coach.