START wetenschappelijke onderbouwing MILS: de eerste stap is gezet!

Eindelijk ben ik, na twee jaar voorbereiding, in de eerste week van oktober begonnen met het grote MILS-leerstrategieonderzoek als onderdeel van mijn promotie en daar ben ik enorm blij mee! Eindelijk wordt de MILS netjes wetenschappelijk onderbouwd. 

Tijdens de twee voorbereidingsjaren ben ik in contact gekomen met Petra Hurks van de Universiteit van Maastricht. Een fantastische vrouw, die dit onderzoek en mijn promotie nu begeleidt en waarmee ik een heel fijne samenwerking heb.
Promoveren doe je niet zomaar en daarom heb ik tijdens de twee voorbereidingsjaren negen maanden een opleiding gevolgd bij het Ministerie van SZW om te leren hoe ik moet promoveren. Ik werd opnieuw student, deze keer op parttime basis en kreeg opnieuw een studentenkaart. Je kunt me regelmatig op vrijdag in de UB in Leiden vinden :-) Ik heb veel hulp gekregen van Max Herold, auteur van ‘Management Issues’ (www.managementissues.com), die inmiddels gestart is met zijn tweede promotieonderzoek. Wat heb ik veel geleerd van zijn ervaringen! Het scheelt me minstens een jaar tijd. De bibliotheek en koffiecorner van de Universiteit in Leiden ken ik inmiddels van binnen en van buiten ;-)

Natuurlijk was het belangrijk dat ik scholen vond die aan mijn onderzoek wilden meewerken. Via het netwerk van het SLO (Onderwijs en Talentonwikkeling – www.talentstimuleren.nl) ben ik in contact gekomen met drie zeer vooruitstrevende Montessori Basisscholen in Houten. Na een kennismaking en een presentatie van anderhalf uur, was niet alleen de directie van deze scholen meteen enorm enthousiast en bereid om mee te werken aan dit eerste grote MILS-leerstrategieonderzoek. Ook het hele team van de bovenbouw is actief met MILS aan de slag gegaan. Ze hebben zich ingeschreven voor de workshop van drie uur om door hun eigen MILS-profiel te ontdekken hoe ze lesgeven. We verheugen ons allemaal op de gesprekken in november als we de leerlingen gaan bespreken en relaties gaan leggen tussen de MILS profielen van de docenten en die van hun leerlingen. Een droomsituatie voor mij die nog maar op weinig plekken in Nederland gerealiseerd is. Zeker niet bij een hele bovenbouw van drie PO scholen!

Eindelijk was het de eerste week van oktober 2016 en ging ik echt van start! Op de Montessori Basisscholen Limes, Korenmolen en Vikingenpoort ben ik het grote MILS-leerstrategieonderzoek begonnen met het testen van alle 108 betrokken kinderen. Deze stuk voor stuk geweldige kinderen hebben hun beste beentje voorgezet.

Zij hebben op een prachtige manier inzicht gekregen in hun twee of drie beste leerstrategieën, waardoor het leren sneller, gemakkelijker en leuker wordt. Twee weken ben ik samen met de geweldige MILS-coaches Sabine Verhaar (www.brainllisc.nl), Eva Ouwerkerk (www.defrisssekijk.nl) en Mijke Ketting (www.breinmeester.nl) aan de slag gegaan om het MILS-onderzoek af te nemen. De afnames zijn meer dan goed gegaan op alle drie de locaties.  Technisch gezien liep alles gelukkig ook gesmeerd dankzij de hulp van Niek Koster.

Na twee intensieve weken op deze leuke scholen zijn we nu gestart met de volgende fase:
1. de betrokken kinderen hebben vier cognitieve taken uitgevoerd in de klas en twee psychologische vragenlijsten ingevuld
2. ook de ouders van de betrokken kinderen krijgen binnenkort een zeer gedetailleerde en uitgebreide vragenlijst over hun
    kind
3. MILS-informatie zal worden verwerkt tot overzichten die de docenten straks in de klassen gaan gebruiken

Vol enthousiasme ben ik samen met Petra Hurks aan de slag gegaan met de verwerking van alle gegevens. Dit is een intensieve en tijdrovende taak waarmee we zeker tot eind 2016 bezig zullen zijn, maar het voelt geweldig dat de eerste stap naar de wetenschappelijke onderbouwing van de MILS is gezet.

Wat de volgende stappen brengen? Wordt vervolgd...

Meer weten? Bijvoorbeeld voor je eigen leerlingen? Kijk eens op onze site: www.vanbodegom.eu/pages/leerstrategie.php of bel meteen met Marjolein van Bodegom om een afspraak te maken: 06-22991167

Categories: Wetenschappelijk onderzoek MILS, Algemeen


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.