VERVOLG wetenschappelijke onderbouwing MILS: alle nodige testen uitgevoerd.

Alle betrokken docenten hebben zelf met alle 108 kinderen de vier cognitieve taken uitgevoerd. Het waren leuke taken om te doen. Om een aantal voorbeelden te geven:
- Schrijf binnen één minuut zoveel mogelijk dieren op.
- Omcirkel binnen één minuut alle bellen die je ziet staan op het A4-je vol met verschillende afbeeldingen.

Ook de twee psychologische vragenlijsten voor de kinderen hebben de betrokken docenten afgenomen in de klas, er is best veel tijd in gestoken door het hele team. Ik ben enorm blij met hun inzet, enthousiasme en hulp! Het is fijn te zien dat het is gelukt om alle 108 kinderen de MILS én de zes taken/lijsten in te laten vullen!

Op dit moment zijn we bezig met het verzamelen van alle oudervragenlijsten. Ja ook de ouders moesten aan de slag met een best lastige vragenlijst voor leerlingen tussen de 6 – 18 jaar. Niet alle vragen zijn dan relevant als je een negenjarig kind hebt! Bedankt voor jullie moeite ouders! De laatste paar ouderlijsten moeten we nog ontvangen, maar 90% is al binnen. 
In Maastricht wordt heel hard gewerkt en zijn bijna alle ontvangen leerling vragenlijsten verwerkt. Volgende stap is het verzamelen en verwerken van de oudervragenlijsten. Tot zover de papieren testen die nodig zijn voor de validatie van de MILS.

Nu weer over het MILS leerstrategieonderzoek zelf. De afgelopen twee weken heb ik weer regelmatig op de A12 in de file gestaan, op weg naar Houten in verband met de Test-Hertest voor de MILS. Inmiddels heeft ruim 60% van de kinderen de MILS voor de tweede keer ingevuld en het was fijn dat de kinderen er echt zin in hadden. Ze vonden het leuk om opnieuw de MILS te maken . Eerlijk gezegd was dit, tot nu toe, voor mij het meest spannende deel. Deze Test-Hertest is voor het eerst in alle jaren dat de MILS bestaat op deze wetenschappelijke manier uitgevoerd. Het was voor mij een opluchting dat er in de eerste groep slechts één kind was die een geheel andere MILS had ingevuld dan de eerste keer. Deze lieve jongen week af op vijf dimensies (de MILS heeft er zes). Grappig is te vertellen dat hij voorafgaand aan mij vroeg: ‘als ik het nu helemaal anders invul ga je dan straks toch weer met mij alle resultaten doorspreken?’ (ik had net verteld dat de Test-Hertest alleen de MILS invullen is, dus dat het na ongeveer 15 minuten wel klaar zou zijn). In de bespreking met Petra (mijn begeleider uit Maastricht) de volgende dag dacht ik dat dit soort gevallen er wellicht uitgehaald kunnen worden. Nee, alles doet mee in een wetenschappelijk onderzoek en nog ziet de betrouwbaarheid er goed uit! Vier van de 14 leerlingen in deze eerste groep hadden zelfs alles identiek ingevuld. In de andere vijf groepen was hier en daar een kind met afwijkingen op twee of drie dimensies. 
Na iedere Test-Hertest in elke klas heb ik met de betreffende docent het klassenoverzicht doorgenomen. Elk kind is met de docent besproken a.d.h.v. de individuele adviezen die voor ieder kind zijn geformuleerd. Aan het einde van de sessie met de docenten zijn er leerhulpmiddelen achtergelaten in de klassen. Hierbij valt te denken aan verschillende wiebelkussens, tangles, oorkappen en andere middelen wanneer ze specifiek nodig waren voor de betreffende klas.

We hopen uiterlijk in februari/maart 2017 de statistische analyses te kunnen draaien. Spannend allemaal, maar vooral ontzettend leuk!


Op 6 april 2017 is er een grote bovenbouwbijeenkomst voor alle betrokken docenten. Daar ga ik de resultaten van de analyses presenteren en gaan we met z’n allen in gesprek over het effect van de MILS in de klassen. Dit doen we om verder van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Het is natuurlijk reuze interessant om te bekijken hoe we, in een klassensituatie zo optimaal mogelijk profijt kunnen halen uit het MILS leerstrategieonderzoek.

Natuurlijk houden we je in een volgend blog op de hoogte over de voortgang van het wetenschappelijk onderzoek.

Categories: Algemeen, Wetenschappelijk onderzoek MILS


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.