‘En hoe gaat het dan op school?’. Het gezicht van Sem - groep 7, hoogbegaafd - veranderd in een oogopslag. Zolang we babbelden over koetjes en kalfjes was het prima, maar door mijn vraag slaat zijn stemming om. Stom en saai, dat is het op school. ‘Ik leer er helemaal niks en als ik dan ook nog groep 8 moet gaan doen wordt het weer een half jaar alles herhalen en dan oefenen voor die stomme musical.’ Sem, zijn ouders en school hebben na veel wikken en wegen besloten dat het beter is om niet meer naar groep 8 te gaan en door te gaan naar het voortgezet onderwijs.
Moeder vraagt mij of de MILS meer duidelijkheid kan geven over de manieren waarop Sem informatie kan verwerken, want dat is voor Sem: hoe leer je om te leren? Want als alles tot dan toe min of meer vanzelf is gegaan weet je niet hoe je het beste kunt leren. Het gevolg is dat je leren liever uit de weg gaat.
Natuurlijk neem ik, Jolanda Schmidt-Ebbers van Studiehuis Achterhoek, graag de MILS af bij Sem. Al bij de uitleg merk ik zijn snelle denkvermogen op en de resultaten liegen er niet om, het is duidelijk een profiel dat we vaak bij hoogbegaafde mensen zien. Sem kan namelijk veel ‘ingangen’ gebruiken om iets te leren. Door het lezen van tekst, door te luisteren naar uitleg en door samen te werken.
Maar er vallen ook andere zaken op: Sem heeft nodig dat hij het weet waarom hij wat moet leren, dus het nut en de noodzaak van een opdracht. Anders komt hij niet aan de slag. Daarnaast is het enorm belangrijk dat hij zelf de route kan bepalen waarop hij iets leert. Geef hem vooral geen voorgeschreven pad, maar geef wel begrenzing. Sem zal moeten leren hoe hij een opdracht kan afbakenen, want anders is zijn wereld grenzeloos. Dat kan er ook voor zorgen dat anderen je niet meer kunnen volgen. Maar tegelijk is dit een prachtige eigenschap waar hij in zijn leven heel veel mee kan bereiken.
Het is steeds weer mooi om de zien hoe de MILS kan helpen om duidelijkheid te geven over je eigen leervoorkeuren.