De MILS coach als parelvisser

Het was weer een mooie dag in het leven van een parelvisser. Midden in een online meeting met 26 deelnemers rolde er zomaar een parel naar haar toe. Want het nabespreken van een leervoorkeuren profiel lijkt vaak op het openen van een schelp (het brein) waar we de zandkorreltjes aantreffen waar we materiaal aan toevoegen zodat de parels zich kunnen gaan ontwikkelen.

Gisteren, in die online meeting, rolde er opeens een parel uit zo’n schelp. Voor een MILS coach is een parel een leerstrategie die wij nog niet kennen. Een strategie die nog niet in ons ‘Handboek voor MILS coaches’ staat. De persoon begon te vertellen dat het met haar hoge beweeg score wel meeviel. Ze kon makkelijk een uurtje stil zitten en heeft geen beweging nodig, ze gaat wel vrijwel gelijk tikken met haar voet vertelde ze. Dat is een zeer bekende leerstrategie, veel leerlingen gaan met hun been ‘trillen’ of een ander lichaamsdeel bewegen om zo aan de beweeg behoefte van hun brein tegemoet te komen.

Deze persoon vertelde tussen neus en lippen door dat ze bij dat bewegen haar hartslag volgde. Haar voet tikte dus op het ritme van haar hart. Nu is bewegen in het ritme van je hart en muziek in het ritme van je hart een zeer bekende manier om je brein te ontspannen (study music op You Tube). Ook bij bijvoorbeeld snellezen raden wij aan om de bewegingen met je ‘pointer’ onder de regels langs zo te maken dat ze synchroon gaan lopen met je hartslag. Je brengt je breingolven daarmee in alfa staat en kunt makkelijker informatie opnemen en houdt je brein ontspannen.

Dus combinaties maken met bewegingen en ritme van hartslag om het brein in een leerstaat te brengen is niet nieuw, maar de simpele oplossing van het tikken met de voet in dat ritme… zo simpel en doeltreffend! Deze strategie heeft de persoon door het middelbare en hogere onderwijs heen geholpen. Nu ik dit zo opschrijf ben ik verbaasd dat ik deze parel niet eerder opgevist heb.

De verklaring is dat ook voor een zeer ervaren MILS coach het lastig blijft om nieuwe strategieën te bedenken bij leervoorkeuren die ver van je eigen voorkeuren af staan. Mijn eigen beweeg score is 12, ik kan een ruim uur mijn brein laten draaien en leren. Dat is in schril contrast met iemand die bewegen als noodzaak tijdens het leren ervaart.

Wij leren als MILS coaches dus graag en veel van de leerlingen die we de MILS afnemen. Nieuwe MILS coaches zijn altijd weer verbaasd dat leerlingen best ingewikkelde leerstrategieën heel vaak al zelf uitgeknobbeld hebben. Maar omdat alle MILS coaches hun eigen prachtige parels opduiken delen we onderling enthousiast onze nieuwe vondsten.

Wat kom jij ons leren?


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.