MILS en The Queens Gambit

Vanochtend hadden ik en een MILS Coach in opleiding het over een hoge visuele voorkeur. Mijn aanstaande MILS coach riep: “Oh maar Marjolein, ken jij The Queens Gambit? Dat is dan HET voorbeeld van een visuele leervoorkeur met al de schaakborden tegen het plafond, toch?”

Kijk dan gaat je MILS coach hart sneller kloppen: Want wat weet je zeker? We hebben gezien dat ze enorme hoeveelheden kennis naar binnen haalde door stapels schaakboeken te verslinden. Dat is verklaard, een hoge woordslim score. Hoe hoog precies? Dat kunnen we zonder een MILS afname niet zeggen.

Dan de andere voorkeuren; Ze is razend goed in spelstrategieën analyseren en de regels interpreteren en toepassen. Hoge structuur score zou je in eerste instantie denken. Maar tegelijk kan ze ook erg goed Out of the Box denken en houdt zich veel bezig met de vraag “waarom”. Daarnaast legt ze soepeltjes relaties en verbanden, wat allemaal echt kenmerken zijn van laag gestructureerd. Misschien is Beth Harmon wel zo’n bijzonder persoon die tussen beide uitersten van de leervoorkeur ‘structuur’ heen en weer kan bewegen.

Dan komen we op de hamvraag. Heeft Beth een visuele voorkeur om te leren? (Wat de MILS coach in opleiding dacht). Het schaakbord dat ze projecteert op het plafond en wat ze ermee kan wijst op een beelddenker. Alleen is dan de vraag of elke beelddenker iemand is die graag via beelden in de buitenwereld leert, de informatie liefst op die manier naar binnen haalt. Dat hoeft dus niet. Mijn hypothese over Beth is dan ook dat als we haar de MILS hadden kunnen afnemen ze een hoge woordslim en een laaggemiddelde of gemiddelde beeldslim score zou hebben. Het meest waarschijnlijk is dat ze de beelden in haar hoofd maakt op basis van wat ze uit de teksten in de boeken gehaald heeft.

The Queens Gambit draait echter wel om een dame met unieke eigenschappen. Men noemt haar een genie. Het zou daarom natuurlijk ook zomaar kunnen zijn dat ze een meerbegaafd brein heeft. Zulke mensen scoren meestal veel middenscores op de MILS omdat ze beide extremen beheersen.

Begrijp je dat ik door mijn beroepsdeformatie om iedereen te in te schatten op hun leervoorkeuren een hele lijst heb van mensen die ik dol graag wel eens de MILS zou willen afnemen om te kijken hoe het nu echt zit?

Wie zou jij als eerste willen onderzoeken?
Zet de namen in de comments


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.