Is de leerling antisociaal of aan het overleven?


Er is een heel klein percentage mensen waarbij uit het onderzoek komt dat ze een ‘0’ scoren op één van de MILS leervoorkeuren die onderzocht wordt. Dat betekent dat deze mensen een complete ‘witte vlek’ hebben voor informatie die op deze manier wordt aangeboden.

Eén van die leervoorkeuren is ‘samen leren’, dus je voorkeur om in groepsverband te leren en werken. Die voorkeur, of juist totaal geen voorkeur bij een ‘0’, om in groepsverband te leren manifesteert zich vaak al vroeg op school. Later op je werk krijg je ook vaak te horen dat ze geen hoogte van je krijgen. Als je jezelf of een bekende nu al in bovenstaande tekst herkent, lees dan vooral door tot het eind.

Recentelijk kwam een MILS coach weer een ‘0’ score op samen leren tegen. Dat was bij een brugklasleerling waarvan de ouders in het gesprek aangaven dat deze leerling erg gepest werd op school. In gesprek met de leerling bleek dat hij na de lunch als een soort zombie door de gangen liep, niet meer in staat om adequaat te reageren op grapjes van medeleerlingen. Die medeleerlingen vonden dat maar vreemd, gingen dingen uitproberen en het pesten was een treurig feit. Maar waarom was hij zo moe na de lunch?

Zijn score van ‘0’ op samen leren betekende concreet dat de lunch met al die krioelende medeleerlingen om hem heen, na een hele ochtend in een klas vol medeleerlingen, de deur dicht deed. Al die leerlingen was een enorme energievreter. Intelligentie had hij genoeg, maar ’s middags was hij compleet overprikkeld en niets kwam meer binnen. Samen leren is één leervoorkeur van MILS, er zijn er meer en die kunnen allemaal zo’n bijzondere ‘0’ score opleveren.

Een zero op auditief, visueel, beweging, tekstueel of structuurbehoefte geeft vaak stress en onbegrip. Maar bijzonder genoeg, vooral bij visueel, hebben mensen vaak gewoon niet door dat ze informatie niet binnenkrijgen. Leerlingen kijken me vaak wazig aan als ik zeg: “ongeveer 50% van een plaatje komt waarschijnlijk niet binnen bij jou”. Volwassenen worden vaak defensief: Hoe bedoel je? Ik kijk toch naar plaatjes? Lees mijn volgende blog voor meer visuele voorbeelden.

Doe je oogkleppen af

Er is een grote groep leerlingen, vaak opvallend duidelijk waarneembaar in de brugklas, die moeite heeft met school doordat ze een extreme leervoorkeur of afkeer hebben op een specifieke leervoorkeur. Deze groep leerlingen probeert zich staande te houden en heeft daar allerlei strategieën voor bedacht.

Bij een ander voorbeeld over 'Samen Leren' vertelde een MILS coach me dat de mentor van een ‘0’ meisje tegen de coach gezegd had; “het maakt niet uit wat je tegen haar zegt, alles wat je zegt glijdt van haar af. Ik kan niet tot haar doordringen. Ze lijkt wel oogkleppen op te hebben.” Dit kunnen dus signalen zijn dat leerlingen een overlevingsstrategie gebruiken en heeft niets met antisociaal zijn (de conclusie van de mentor) te maken. Maar ze komen wel zo over.

Ken jij een leerling in de brugklas waar dit, een ‘0’ op samen leren zou kunnen spelen? Tag de ouders en vraag of ze me een privé bericht sturen. Want voor 31 maart bied ik één MILS onderzoek gratis aan voor iemand die zo’n leerling denkt te herkennen.
Gewoon omdat een beetje hulp, inzicht, begrip wonderen doet in deze situaties en veel leed kan voorkomen.

Herken je dit als docent? Stuur ouders eens deze blog toe. Herken je jezelf? Schrijf je nu in voor een MILS onderzoek. Want in alle bovenstaande gevallen bleek inzicht krijgen in een bijzonder specifieke leervoorkeur namelijk, zonder overdrijven, ‘life changing’.


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.