Wieg jij je brein in slaap?!

Als ouder en leerkracht hebben we vaak de indruk dat kinderen die flink stil zitten aan hun bureau goed aan het leren zijn. Ze maken goed hun uurtjes en tonen discipline. Zo hoort het toch? Voor velen onder ons is niets minder waar. Het feit dat leerlingen verplicht moeten stilzitten wiegt vaak langzaam hun brein in slaap.

Vinciane Schoenmaeckers van Flow-Motion.be is overtuigd van het positieve effect van bewegen op de hersenen. “Elk bewegend wezen op deze planeet heeft een brein. Dat wil zeggen dat levende wezens die zich niet voortbewegen niet over een brein beschikken. Echt? Tuurlijk, kijk maar eens naar een prachtige boom, die blijft steeds ter plaatse en heeft dus geen hersenen nodig. Dat wil zeggen dat doordat we bewegen, we ook ons brein activeren!”

Deze heldere theorie over de oorsprong van bewegend leren sluit naadloos aan bij ons advies aan veel van de leerlingen die een MILS onderzoek doen. Stilzitten is niet voor iedereen weggelegd, sommigen onder ons moeten juist bewegen om leerstof tot zich te nemen! Vinciane noemt dit Movement Based Learning en geeft naast die opleiding ook Brain Gym® opleidingen.

Brain Gym® in het onderwijs

Brain Gym® gaat over de 3 dimensies van het lichaam en hun relatie tot hoe we leren. De opleiding is er voor ouders en specifiek voor leerkrachten. In de Movement Based Learning opleiding leer je over die 3 dimensies en leer je 7 eenvoudige, zeer doeltreffende activiteiten die de bewegingsontwikkeling van het lichaam ondersteunen en een optimale leersituatie creëren. Voor leerkrachten die meer in groep werken, leer je in Brain Gym® 26 activiteiten, die je makkelijk in de klas kan integreren.

Movement Based Learning en Brain Gym® is voor veel kinderen, in ons nogal vaak op lang stilzitten gefocuste onderwijs, een verademing. Een hele klas die vlak voor een les enkele oefeningen doet, het is leuk en zorgt voor langere focus en meer schoolplezier. Als leerlingen die dat nodig hebben mogen bewegen tijdens of vlak voor het leren, blijven ze langer alert, wat zeker helpt bij je goed voelen en betere schoolprestaties.

Omdat Vinciane Schoenmaeckers tegenwoordig ook online workshops geeft, ondanks of dankzij corona, kunnen leerkrachten uit heel Nederland en België nu haar workshops bijwonen zonder dat ze hoeven reizen. Reserveren en meer uitleg vind je op www.teachmore.be.

 

Brain Gym® is een geregistreerd handelsmerk van Brain Gym International www.braingym.org.


Volg ons
Contactgegevens
Bureau van Bodegom
Hannie Schaftstraat 94
2264 DL Leidschendam
KvK: 55560423

06 22 99 11 67
Schakel JavaScript in om inhoud te bekijken.